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Office of the Secretary 
Public Company Accounting Oversight Board 
1666 K Street, N.W. 
Washington, D.C. 20006-2803 
 
Re: PCAOB Rulemaking Docket Matter No. 008 
 
Ladies and Gentlemen: 
 
Harsco Corporation appreciates the invitation to comment on the proposed auditing standard. 
Harsco is a diversified, $2 billion industrial services and engineered products company with 
operations in over 40 countries. 
 
Harsco Corporation supports the Board’s objective to establish a consistent standard for 
evaluating management’s assessment of the internal controls over financial reporting and 
recognizes the need for such guidance due to the fact that the audit requirements are 
substantially different from the traditional financial statement audit.   We are, however, 
concerned that the compliance costs associated with the proposed standard, both in terms of 
external audit fees and internal expenses, will be excessive. Harsco is comprised of a diverse 
group of businesses in approximately 400 locations, many of which are not individually 
significant but are separate reporting units.  The company historically has a strong internal 
control culture and framework. The requirements of this standard, specifically the level of detail 
testing to be performed by the external auditors, will result in significantly higher external audit 
fees.   
 
The following comments more specifically outline our concerns over the proposed Auditing 
Standard, An Audit of Internal Control Over Financial Reporting Performed in Conjunction with 
an Audit of Financial Statements.  Our responses are arranged to correspond with the thirty-one 
questions provided in the Summary Section of PCAOB Release No. 2003-017, however, we 
have only responded to those questions for which we have a comment. 
 
 
Question 5:  Should the Board, generally or in this proposed standard, specify the level of 
competence and training of audit personnel that is necessary to perform specified auditing 
procedures effectively?   
 
This proposed standard should not specify the level of competence and training of audit 
personnel.  An evaluation of the competence of audit personnel should be accomplished 
through separate standards applied to the external auditing profession as a whole.  Setting 
specific guidelines in this standard may result in unnecessary increases in external audit fees. 
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Question 6:  Is the scope of the audit appropriate in that it requires the auditor to both evaluate 
management’s assessment and obtain, directly, evidence about whether internal control over 
financial reporting is effective? 
 
The overall scope of the audit standard appears appropriate; however, we have the following 
specific concerns relating to definitions provided in the standard.  First, the requirement in 
paragraph 57 that the auditor evaluate the audit committee’s level of involvement and 
interaction with the independent auditor, including the committee’s role in the appointment, 
retention, and compensation of the independent auditor is an inherent conflict of interest.  The 
definition should be modified to be more specific about the auditor’s responsibility and to reduce 
the subjective nature of the evaluation.  For example, to address whether the committee is 
adequately involved in the appointment and retention process, the auditor could determine that 
the audit committee formally approved the fees and conducted interviews with the external audit 
firm. 
 
Secondly, the definition in paragraph 61 could easily be construed to include every balance in 
the financial statements.  This current definition is too broad in stating that the misstatements 
should be considered significant if they could be material when aggregated with others.  It would 
be difficult, if not impossible, to exclude any accounts based on this criteria.  The standard 
should be revised to require a materiality assessment similar to the requirements in a traditional 
financial statement audit. 
 
 
Question 7:  Is it appropriate that the Board has provided criteria that auditors should use to 
evaluate the adequacy of management’s documentation? 
 
We believe that it is appropriate to include such criteria. However, the standard currently does 
not emphasize that the documentation criteria listed in paragraph 43 should be considered in 
the context of the overall control environment and management’s understanding of the relevant 
business processes.  For example, company management may be able to gain comfort over a 
relevant cycle through a combination of documentation forms such as control questionnaires, 
division policies, desk procedures and job descriptions, because of their general understanding 
of the business and related risks.  The standard should expand on paragraph 44 to clearly state 
that multiple forms of documentation, even over the same relevant business cycle, may be 
sufficient.  Requiring companies to consolidate all of the relevant items in the criteria into one all 
encompassing form of documentation is not justified. 
 
 
Question 8:  Is it appropriate to state that inadequate documentation is an internal control 
deficiency, the severity of which the auditor should evaluate?  Or should inadequate 
documentation automatically rise to the level of significant deficiency or material weakness in 
internal control? 
 
Inadequate documentation should be considered an internal control deficiency but should not 
automatically rise to the level of significant deficiency or material weakness. In a diverse entity 
with many divisions and reportable entities, the significance of inadequate documentation must 
be evaluated in combination with many other factors.  Examples include the overall control 
environment, management’s involvement and understanding of the business, the results of 
internal control and financial statement audit testing, etc. 
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Question 10:  Is it appropriate to require that the walkthrough be performed by the auditor 
himself or herself, rather than allowing the auditor to use walkthrough procedures performed by 
management, internal auditors, or others? 
 
The performance of walkthroughs are a key step in gaining an understanding of the controls in 
place over a relevant business cycle.  However, the fact that the auditors may only place 
reliance on the walkthroughs they perform themselves is very restrictive.  At a minimum, 
walkthrough documentation performed by an effective internal audit department and reviewed 
by external auditors should provide a level of additional assurance and be considered part of the 
overall testing coverage.  The benefit of allowing some limited reliance is that in many cases, 
internal audit has a better understanding of the company’s systems and can more efficiently and 
effectively perform and document walkthroughs.  The external auditor should still be expected to 
review the walkthrough documentation in the same manner that they would review their own 
staff’s work. 
 
 
Question 11:  Is it appropriate to require the auditor to obtain evidence of the effectiveness of 
controls for all relevant assertions for all significant accounts and disclosures every year or may 
the auditor use some of the audit evidence obtained in previous years to support his or her 
current opinion on management’s assessment? 
 
Similar to the approach used in the financial statement audit, the auditor should be expected to 
obtain assurance over key account balances and disclosures on an annual basis.  The difficulty 
in applying this standard to the evaluation of the effectiveness over internal control is that many 
entities have very diverse operations with numerous divisions which are not material to the 
financial statements as a whole.  Requiring the auditor to evaluate each year independent of 
previous efforts would exclude the auditor from gaining some level of assurance from periodic 
visits to smaller locations.  It would also require the auditor to focus only on the most significant 
locations each year in an attempt to get to the necessary coverage while not reviewing smaller 
entities where the risk of errors or fraud could be higher. 
 
Initial feedback from the external audit firms seems to indicate that their focus will be on 
quantitative annual coverage, including management’s testing coverage. We are concerned that 
the internal audit plan and other management testing plans may have to be modified to achieve 
this quantitative coverage annually at the expense of focusing on locations where, regardless of 
size, the perceived or qualitative risk is higher.  Allowing for some assurance to be gained from 
prior year work should help alleviate this pressure. 
 
 
Question 12:  To what extent should the auditor be permitted or required to use the work of 
management and others? 
 
As noted in our response to question 10, the standard should allow additional work performed 
by an effective internal audit function to be relied upon to some degree.  The level of this 
assistance and the evaluation of the internal audit function should closely resemble the 
guidelines in AU sec. 322 (The Auditor’s Consideration of the Internal Audit Function in the 
Audit of Financial Statements). 
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Question 13:  Are the three categories of controls and the extent to which the auditor may rely 
on the work of others appropriately defined? 
 
The guidance provided in paragraph 104 regarding those controls where the auditor should not 
use the results of testing performed by management should be clarified.  Specifically, the 
description of controls over the period-end financial reporting processes identifies controls to 
initiate, record and process journal entries in the general ledger; and to record recurring and 
nonrecurring adjustments to the financial statements.  This definition is too broad and should be 
narrowed to focus on journal entries, report combinations and reclassifications at the Corporate 
and/or Business Segment level.   The current definition may restrict the auditor from relying on 
internal audit work at remote locations and smaller entities which may not receive external audit 
attention but where the testing performed by management at these locations could provide 
some level of assurance regarding the overall control environment of the company. 
 
Further, the definition of certain information technology general controls should be clarified to 
provide specific examples of those types of controls that the standard intends to address. 
 
 
Question 15:  Is the flexibility in determining the extent of reperformance of the work of others 
appropriate, or should the auditor be specifically required to reperform a certain level of work? 
 
The external auditor should be required to evaluate the extent of reperformance on a case-by-
case basis based on their assessment of the entity performing the test (i.e., management, 
internal audit, etc.).  The current standards over the external audit profession adequately 
address this issue. 
 
 
Question 17:  Will the definitions in the proposed standard of significant deficiency and material 
weakness provide for increased consistency in the evaluation of deficiencies?  How can the 
definitions be improved? 
 
The definition of significant deficiency as proposed is not adequate to increase consistency in 
the evaluation process.  The definition of the terms more than a remote likelihood and more 
than inconsequential in amount are not sufficient and may result in a wide range of 
interpretations.  The examples provided in Appendix D draw conclusions that items are 
significant deficiencies without any quantitative consideration.  Similar to our response to 
Question 6, the definition of significant deficiency is vague and will make it difficult for any 
identified control exception to not be considered a significant deficiency. 
 
 
Question 19:  Is it necessary for the auditor to evaluate the severity of all identified internal 
control deficiencies? 
 
Yes, the severity of each deficiency needs to be considered in order to form an opinion on the 
overall assessment of the effectiveness of internal control. 
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Question 20:  Is it appropriate to require the auditor to communicate all internal control 
deficiencies (not just material weaknesses and significant deficiencies) to management in 
writing? 
 
Yes, all items which are determined to be internal control deficiencies should be reported to the 
audit committee in a manner similar to the traditional financial statement audit management 
letter.  This process will provide key feedback to management in their continuing efforts to 
strengthen the internal control environment within the organization. 
 
 
Additional Comments: 
 
Requirement for Written Representations: 
 
The standard defines certain required written representations from management that the auditor 
must obtain in paragraph 128.  Part F requires that management must state whether previously 
identified internal control deficiencies have been resolved, and specifically identifying those that 
have not.  This should be modified to require representation only as it pertains to those 
deficiencies classified as significant.  The internal control environment within any organization is 
continually evolving and a requirement to represent to all deficiencies, regardless of significance 
is not practical.  
 
Respectfully Submitted, 
 
   
 
Layne Kocher, C.P.A. 
Director – Internal Audit 
Harsco Corporation 
 
Via Electronic Mail 


